De Britse farmaceut Astrazeneca verwacht zijn omzet in de periode tot en met 2023 te kunnen laten groeien tot meer dan 45 miljard dollar (ruim 32 miljard euro). 

Dat stelt het bedrijf, dat in de belangstelling staat van zijn Amerikaanse branchegenoot Pfizer, dinsdag in een update van zijn strategie.

Astrazeneca verwacht zijn resultaten de komende jaren aanzienlijk te kunnen verbeteren, waarbij de winst van de kernactiviteiten nog sterker zal groeien dan de omzet.

De producent van medicijnen tegen onder meer hart- en vaatziektes, diabetes en ademhalingsaandoeningen boekte vorig jaar een omzet van 25,7 miljard dollar, waarover een nettowinst van 2,6 miljard dollar werd geboekt.

Het Britse bedrijf wees vorige week twee keer een bod van Pfizer als te laag van de hand. Het laatste bod waardeerde AstraZeneca op ruim 63 miljard pond (bijna 77 miljard euro).

Naar verluidt werkt Pfizer alweer aan een vernieuwd bod. De overname van AstraZeneca door Pfizer zou de grootste deal in de farmaciesector ooit zijn. Het zou ook de boeken ingaan als de grootste overname van een Brits bedrijf uit de geschiedenis.

Verhoogd bod

Bestuurders van AstraZeneca lieten dinsdag duidelijk weten nog altijd aan te sturen op een zelfstandige toekomst van hun bedrijf. "Het succes van onze onafhankelijke strategie wordt steeds beter zichtbaar. De voordelen daarvan moeten volledig toekomen aan de aandeelhouders van AstraZeneca'', stelde voorzitter Leif Johansson.

De avances van Pfizer worden ook niet door alle aandeelhouders van het Britse bedrijf gesteund. Belangrijke institutionele investeerders gaven de afgelopen dagen aan dat goed moet worden gekeken naar de gevolgen voor het concern op de langere termijn.

Tegelijkertijd zouden diverse grote aandeelhouders bereid zijn een nieuw, verhoogd bod van Pfizer in overweging te nemen, stelde de Britse krant Financial Times dinsdag.