Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer neemt de consumentendivisie van de Amerikaanse farmaceut Merck over voor 14,2 miljard dollar (10,2 miljard euro) in contanten. 

Dat maakt Bayer dinsdag bekend.

De aankoop van de divisie, die onder meer allergiemiddelen en zonnebrandolie maakt, levert Bayer naar verwachting vanaf 2017 een jaarlijkse kostenbesparing op van rond de 200 miljoen dollar.

Bayer wordt met de overname de mondiale nummer twee als het gaat om de verkoop van middelen waarvoor geen recepten nodig zijn. De Verenigde Staten zijn het belangrijkste land in die zogeheten over the counter-markt.

Bayer kreeg aanvankelijk bij de jacht op het onderdeel van Merck concurrentie van het Britse Reckitt Benckiser, maar dat bedrijf haakte vorige week af, omdat de overname te duur werd.

Hart- en vaatmedicijn

Merck verkoopt onder meer de merken Dr. Scholl's en Claritin. De consumententak van Merck had vorig jaar een omzet van 2,2 miljard dollar.

Bayer, bekend van Aspirine, Finimal en Dampo, had vorig jaar een omzet van van 5,2 miljard dollar. De transactie wordt, als de autoriteiten groen licht geven, in de tweede helft van dit jaar afgerond. 

Bayer en Merck hebben verder afgesproken samen te gaan werken aan de ontwikkeling en verkoop van een bepaald type hart- en vaatmedicijnen. MSD betaalt hiervoor 2,1 miljard dollar aan Bayer, waarvan een miljard gegarandeerd en de rest als een aantal doelstellingen worden gehaald.

Overnames

De overname van Bayer is de zoveelste op rij. Novartis sloot eind vorige maand voor in totaal 25 miljard dollar aan deals met GlaxoSmithKline en Lilly.

Pfizer dingt momenteel met een bod van 106 miljard dollar naar de gunsten van branchegenoot AstraZeneca. De Amerikaanse maker van Botox, Allergan, zou daarnaast azen op het Britse Shire. 

De fusies in de farmaceutische industrie zijn volgens adviesbureau Moody's het gevolg van de goed gevulde oorlogskassen van de bedrijven. Door branchegenoten op te kopen of door niet-kernactiviteiten af te stoten kunnen de bedrijven kosten besparen.