De Europese aandelenbeurzen eindigden de handelsdag op dinsdag overwegend met bescheiden verliezen.

De markt verwerkte een stroom van bedrijfsresultaten, die gemengd werden ontvangen. In Amsterdam werd Fugro afgestraft na een teleurstellend kwartaalbericht.

Beleggers waren wel enthousiast over de prestaties van DSM en PostNL.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent lager op 396,54 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 649,18 punten, dankzij een forse koerswinst van PostNL. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,8 procent.

"De stemming blijft voorzichtig. Het rommelt nog altijd in Oekraïne en de bedrijfsresultaten lieten een gemengd beeld zien. De economische cijfers uit de eurozone zijn redelijk positief, maar niet goed genoeg om de beurzen flink vooruit te helpen. In Amsterdam krijgt Fugro harde klappen. Vooral de vooruitzichten van het bedrijf vallen tegen. Ook blijft de euro aan kracht winnen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Fugro

Fugro raakte ruim 7,2 procent aan beurswaarde kwijt en bungelde onderaan de AEX. De bodemonderzoeker heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug door de slechte weersomstandigheden.

DSM sloot aan kop met een winst van 4,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf had in het afgelopen kwartaal last van negatieve wisselkoerseffecten, maar handhaafde zijn verwachtingen.

In de MidKap maakte PostNL een koerssprong van 10,4 procent. De postbezorger wist de krimp van de Nederlandse postmarkt in de eerste 3 maanden van het jaar te compenseren met bezuinigingen en hogere prijzen.

UBS

UBS klom in Zürich 0,3 procent. De grootste bank van Zwitserland boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht. In Londen leverde Barclays daarentegen ruim 5 procent in na tegenvallende kwartaalcijfers van de Britse bank. Het Britse bouwbedrijf Balfour Beatty ging 20 procent onderuit na een winstwaarschuwing en het opstappen van de topman.

In Stockholm ging het aandeel ReadSoft 115 procent de lucht in. De Amerikaanse printerproducent Lexmark neemt de Zweedse softwaremaker over voor 1,2 miljard Zweedse kronen (132 miljoen euro).

Euro

De euro bereikte de hoogste stand in bijna twee maanden, dankzij gunstige berichten over vooral de Spaanse economie. De eenheidsmunt klom tot 1,3929 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag stond de euro op 1,3883 dollar.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 100,15 dollar. De prijs van Brentolie daalde met 0,2 procent, tot 107,49 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven