PostNL heeft de stevige krimp van de Nederlandse postmarkt in het eerste kwartaal weten te compenseren met bezuinigingen en hogere prijzen. Dat meldde het postbedrijf dinsdag.

PostNL zag de omzet vorig kwartaal stabiliseren op 1,03 miljard euro.

De operationele winst verdrievoudigde ruimschoots tot 77 miljoen euro, waarbij onder de streep een nettowinst overbleef van 54 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een verlies van 410 miljoen euro geboekt, doordat het belang in het voormalige zusterbedrijf TNT Express in die periode veel minder waard werd.

PostNL boekte vorig kwartaal een besparing van 41 miljoen euro, onder meer doordat post nog maar vijf dagen per week wordt bezorgd, in plaats van zes.

De komende kwartalen nemen de besparingen af, waardoor het volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen lastig zal worden om de in haar ogen sterke prestaties van het eerste kwartaal te herhalen.

Krimp

De Nederlandse postmarkt kromp vorig kwartaal met 11,5 procent. Dankzij de bezuinigingen en duurdere postzegels bleef de daling van de omzet beperkt tot 3 procent. PostNL bezorgde ruim 5 procent meer pakketten dan een jaar eerder, waardoor de opbrengsten van de pakketdienst met 2 procent stegen.

De omzet van de buitenlandse activiteiten groeide met 1 procent. De winst verdampte echter bijna volledig, door de stevige concurrentie in Duitsland en de uitrol van nieuwe activiteiten in Groot-Brittannië.

Voorspelling 

Ondanks de sterke krimp in het eerste kwartaal houdt PostNL vast aan de voorspelling dat de postbezorging in Nederland dit jaar met 9 tot 12 procent krimpt. Ook de doelen voor de omzetgroei van de pakketdienst en de buitenlandse activiteiten en voor de bezuinigingen in 2014 bleven overeind. De besparingen moeten daarbij dit jaar uitkomen op 95 tot 115 miljoen euro.

PostNL verkocht eind vorig jaar een eerste deel van zijn aandelen in TNT Express. Verhagen herhaalde dinsdag het voornemen om binnen 2 tot 4 jaar de resterende stukken tegen een goede prijs te verkopen.

Beter dan verwacht

PostNL heeft in het eerste kwartaal betere resultaten geboekt dan verwacht. Dat concludeerden analisten van Rabobank dinsdag.

De Rabo-analisten wijzen erop dat de ontwikkelingen bij de pakketdienst vorig kwartaal tegenvielen. Daarbij blijft de vermogenspositie van PostNL sterk negatief. 

De analisten verwachten niet dat het bedrijf voor 2017 weer dividend kan uitkeren, terwijl PostNL zelf rekent op een hervatting van het dividend in 2016. Beleggers reageerden dinsdag zeer positief op de