Bodemonderzoeker Fugro heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug. De activiteiten werden gehinderd door de slechte weersomstandigheden, vooral bij offshore in Noordwest-Europa en andere delen van de wereld. 

Dat liet de onderneming dinsdag weten in een tussentijds handelsbericht.

De slechte weersomstandigheden hadden effect op de offshore-activiteiten bij alle divisies en op de verkenning vanuit de lucht. Verder was er onder meer sprake van een daling van het werkvolume in de olie- en gasmarkt in bepaalde regio's. Daardoor stonden de omzet en de marge onder druk, aldus Fugro.

Desondanks wist het bedrijf toch nog een omzetgroei in de boeken te zetten met ruim 11 procent tot 512,5 miljoen euro tegen constante wisselkoersen.

Orderportefeuille

De orderportefeuille voor de rest van het jaar staat op bijna 1,6 miljard euro. Fugro gaf aan voor de eerste helft van dit jaar op een omzetgroei met een ''hoog enkelcijferig'' percentage te rekenen tegen constante wisselkoersen.

De marge zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal verbeteren, maar komt naar verwachting wel ''aanzienlijk'' lager uit in de eerste helft van dit jaar dan een jaar geleden, aldus Fugro.

Teleurstellend

Fugro heeft een zeer teleurstellend kwartaal achter de rug en de outlook is erg zwak. Dat schrijft Rabobank in een reactie .

Rabo stelt dat het waarschijnlijk zijn ebit-verwachtingen voor de eerste helft flink neerwaarts moet gaan bijstellen en dat ook de ramingen voor heel 2014 naar beneden zullen moeten. Het advies staat op hold en het koersdoel van 43 euro staat under review.

Het aandeel Fugro noteerde dinsdagochtend kort na aanvang van de handel in de AEX 6,4 procent lager op 43,18 euro.