De aandelenmarkten in New York zetten maandag een voorzichtig stapje voorwaarts. Meevallende cijfers over de Amerikaanse dienstensector wonnen het uiteindelijk nipt van een zwak cijfer over de Chinese industrie.

Het aanhoudend geweld in Oekraïne baart beleggers echter nog altijd zorgen.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig meest verhandelde fondsen op Wall Street, sloot na een rustige handelssessie 0,1 procent in de plus op 16.530,55 punten.

De bredere S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1884,66 punten, de technologiegraadmeter Nasdaq 0,3 procent tot 4138,05 punten.

De Amerikaanse dienstensector, die goed is voor het leeuwendeel van de totale economie, is volgens twee verschillende maandrapporten in april sterker gegroeid dan economen hadden voorzien. De industrie in China, na de VS de grootste economie ter wereld, vertoonde volgens de bank HSBC echter voor de vierde maand op rij een krimp.

Farmaceut Pfizer, die nog altijd een miljardenstrijd levert om de Britse branchegenoot AstraZeneca in te lijven, stond onderaan de Dow met een verlies van 2,6 procent. De medicijnenproducent zag de winst het afgelopen kwartaal met 2,5 procent dalen. De banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs verloren 2,5 en 1,6 procent.

Boeing

Bovenaan bij de hoofdfondsen stond vliegtuigbouwer Boeing met een koerswinst van 1,6 procent. Creditcardmaatschappij Visa werd op de dag dat de Federal Reserve een groeiende vraag naar consumptieve kredieten signaleerde 1,3 procent meer waard.

Sotheby's was een opvallende stijger met een winst van 3,4 procent. Het veilinghuis maakte voorbeurs bekend dat investeerder Daniel Loeb, topman van het activistische hedgefonds Third Point, toetreedt tot de raad van bestuur. Daarmee hebben het bedrijf en zijn kritische grootaandeelhouder de strijdbijl voorlopig begraven.

De euro was 1,3875 dollar waard, tegen 1,3883 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. Amerikaanse ruwe olie daalde 0,4 procent in prijs tot 99,38 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte per vat 107,62 dollar.