De Amerikaanse aandelenbeurzen openen maandag waarschijnlijk met verlies in navolging van de negatieve stemming in Europa en Azië. 

Een aanhoudende krimp van de Chinese industrie en de spanningen tussen Oekraïne en Rusland zetten het beursklimaat onder druk.

Bij de bedrijven opende Pfizer de boeken over het afgelopen kwartaal. Het Amerikaanse farmaceutische concern, dat vorige week nog nul op het rekest kreeg bij zijn overnamebod op Astrazeneca, behaalde in het eerste kwartaal minder winst dan een jaar eerder.

De winst viel echter hoger uit dan analisten hadden voorzien.

Detailhandelsconcern Target kondigde aan dat topman Gregg Steinhafel per direct opstapt. Zijn vertrek is ingegeven door het schandaal rond de diefstal van de gegevens van miljoenen klanten van de winkelketen, eind vorig jaar.

Financieel bestuurder John Mulligan zal tijdelijk de taken van Steinhafel waarnemen.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase opent wellicht lager. De grootste investeringsbank ter wereld waarschuwde dat de inkomsten uit de beurshandel met ongeveer 20 procent zullen dalen in het huidige tweede kwartaal vanwege aanhoudende slechte marktomstandigheden en afgenomen beleggingsactiviteiten bij klanten.

Ook Berkshire Hathaway staat in de schijnwerpers. De investeringsmaatschappij van de Amerikaanse beleggingsgoeroe Warren Buffett hield afgelopen weekeinde zijn jaarlijkse ontmoeting met aandeelhouders.

Buffett liet onder meer weten mogelijkheden te zien om met Berkshire Hathaway een nieuwe grote overname te doen.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen van 0,4 procent voor de Amerikaanse beurzen. De graadmeters op Wall Street gingen vrijdag met kleine verliezen het weekeinde in.

De leidende Dow-Jonesindex daalde 0,3 procent tot 16.512,89 punten en de bredere S&P 500 verloor 0,1 procent tot 1881,14 punten.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven