Farmaceut Pfizer, die vorige week vrijdag nog opnieuw nul op het rekest kreeg bij zijn overnamebod op Astrazeneca, heeft in het eerste kwartaal een lagere winst behaald.

Wel werden de verwachtingen van analisten overtroffen. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse bedrijf maandag publiceert.

De nettowinst daalde met 15 procent tot 2,3 miljard dollar (ruim 1,6 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. De winst per aandeel van 57 cent viel echter hoger uit dan de 55 cent die analisten in doorsnee hadden verwacht.

De omzet van de producent van onder meer het erectiemiddel Viagra en de cholesterolremmer Lipitor ging met 9 procent omlaag tot 11,3 miljard dollar. Pfizer had onder meer te kampen met de concurrentie van goedkope imitatiemedicijnen.

Astrazeneca

Pfizer kwam vrijdag met een verhoogd overnamebod op het Britse Astrazeneca van ruim 63 miljard pond (76,7 miljard euro). Kort daarna verwierp Astrazeneca dat bod omdat het te laag zou zijn. Eerder had Pfizer al tevergeefs bijna 59 miljard pond op tafel gelegd voor Astrazeneca.

Naar verluidt werkt Pfizer al weer aan een vernieuwd bod. Een overname van Astrazeneca door Pfizer zou de grootste in de farmaciesector ooit zijn en de grootste van een Brits bedrijf ooit.

In het begeleidend commentaar op de cijfers liet Pfizer-topman Ian Read zich niet uit over het mislukken van het overnamebod op Astrazeneca. Read had vrijdag in een brief aan de Britse premier David Cameron nog op de voordelen gewezen die een overname van AstraZeneca door zijn bedrijf voor Groot-Brittannië zou opleveren.

Vanwege de overnameperikelen rond Astrazeneca is het Pfizer volgens de regels niet toegestaan zijn verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2014 aan te passen, zoals het concern wel zou willen doen.