De aanhoudende onrust in Oekraïne en een zwak cijfer over de Chinese industrie drukten maandag het sentiment op de Europese beurzen.

Meevallende cijfers over de Amerikaanse dienstensector zorgden in de middag voor wat herstel, maar konden niet voorkomen dat de graadmeters overwegend licht daalden.

In Amsterdam sloot de leidende AEX-index 0,5 procent lager op 397,44 punten, na eerder op de dag tot 1,5 procent lager te hebben gekoerst. De MidKap verloor 0,3 procent en eindigde op 644,72 punten. De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs er 0,1 procent bij kreeg.

De beurs in Londen was gesloten. Daardoor werd ook elders in Europa maar weinig gehandeld. Uit cijfers van de bank HSBC bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in april voor de vierde maand op rij is afgenomen. Dat onderstreept volgens economen de afkoeling van de op een na grootste economie ter wereld.

In Amsterdam wist Corio zich aan het negatieve sentiment te onttrekken. Het vastgoedbedrijf eindigde met een winst van 1 procent bovenaan bij de hoofdfondsen, gevolgd door kabelmaatschappij Ziggo met een plus van 0,8 procent. Technologieconcern Philips en bodemonderzoeker Fugro stonden met verliezen van 2,5 en 2,4 procent onderin de AEX.

Bij de middelgrote fondsen was detacheerder Brunel de gebeten hond met een koersverlies van 2,2 procent. Luchtvaartconcern Air France-KLM werd 1,8 procent minder waard. Producent van specialistisch textiel TenCate en ingenieursbureau Arcadis stonden bovenaan de MidKap met winsten van 0,8 procent.

In Frankfurt steeg Siemens 0,2 procent. Franse media meldden dat het Duitse technologieconcern inzage krijgt in de boeken van branchegenoot Alstom, waar concurrent General Electric vorige week al een bod van 12 miljard euro op uitbracht. Alstom werd in Parijs 1,4 procent minder waard.

De euro was 1,3883 dollar waard, tegen 1,3865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Amerikaanse ruwe olie daalde 0,6 procent in prijs tot 99,21 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte per vat 107,22 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven