De sterke daling van de rente op Zuid-Europese staatsleningen is goed nieuws voor de betreffende landen, maar kan ook tot teleurstelling leiden als beloofde economische hervormingen niet worden doorgevoerd. 

Dat zei de directeur van de afdeling Financiële Markten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), José Viñals, zondag tegen de Britse krant Financial Times.

De afgelopen maanden zijn de rentes op Griekse, Italiaanse, Spaanse en Portugese leningen sterk gedaald, tot de laagste niveaus in jaren. De Zuid-Europese landen plukken daarmee de vruchten van het herwonnen vertrouwen in hun economische en financiële toekomst.

Viñals vreest echter dat de dalende rentes ook kunnen leiden tot gemakzucht bij overheden. ''Het is heel belangrijk dat nu ook op alle fronten het juiste beleid wordt geleverd'', stelde hij. De dalende rentes wijzen er volgens de Spaanse econoom op dat beleggers verwachten dat alle hervormingen vlekkeloos worden uitgevoerd. Lukt dat niet, dan kunnen de rentes weer sterk oplopen. ''Er is ruimte voor teleurstelling als de uitkomsten niet perfect zijn'', vatte hij de situatie samen.