Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van de Amerikaanse beleggingsgoeroe Warren Buffett, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder winst behaald.

Het was de eerste winstdaling voor het bedrijf sinds 2012.

De nettowinst daalde met 3,8 procent, van 4,89 miljard dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar, tot 4,71 miljard dollar (omgerekend 3,4 miljard euro).

Het resultaat werd vooral gedrukt door lagere inkomsten uit de verzekeringstak van de onderneming, maakte Berkshire Hathaway bekend.

Ook de inkomsten uit het spoorwegbedrijf BNSF Railway namen af, doordat slechte weersomstandigheden transporten verstoorden.

De operationele winst van het concern ging met 7 procent omlaag tot 3,53 miljard dollar. Dat was beneden de verwachtingen van analisten.

Belangen

Berkshire Hathaway is een holding met belangen in meer dan tachtig bedrijven, waaronder verzekeraars, banken, General Electric, Heinz, GM, Coca-Cola en IBM. Ook behoren de textielketen Fruit of the Loom en het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe tot het concern.

Miljardair Buffett gebruikt de premie-inkomsten uit zijn verzekeringsbedrijven al tientallen jaren als aanjager van de groei van zijn imperium.