De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief de landbouwsector) is in april met 288.000 banen toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag publiceerde.

De banengroei (exclusief de landbouwsector) kwam vorige maand uit op 288.000 arbeidsplaatsen, terwijl economen in doorsnee een groei met 218.000 banen hadden verwacht.

Het cijfer over maart werd bijgesteld tot een groei van 203.000 arbeidsplaatsen, van een eerder gemelde 192.000 banen.

De werkloosheid in de VS daalde vorige maand naar 6,3 procent van de beroepsbevolking, van 6,7 procent een maand eerder.

Hier werd in doorsnee een niveau verwacht van 6,3 procent. De fors gedaalde werkloosheid hangt onder meer samen met een afname van het aantal werkloze mensen dat actief naar werk zoekt en dus niet meer als werkloos staat geregistreerd, aldus het ministerie.

Dienstensector

Volgens het ministerie nam het aantal nieuwe banen in de Amerikaanse industrie vorige maand toe in het sterkste tempo in 5 maanden. Ook in de bouw en bij de Amerikaanse overheid nam de werkgelegenheid toe. De meeste nieuwe banen ontstonden in de dienstensector met 220.000 arbeidsplaatsen.

Bedrijven in de VS hebben steeds meer vertrouwen in het herstel van de economie, na het zwakke eerste kwartaal, en nemen daarom meer werknemers in dienst. Door de koude winter in de VS ging de grootste economie in het eerste kwartaal met slechts 0,1 procent vooruit.

Verder werd gemeld dat het gemiddelde uurloon in de VS vorige maand onveranderd bleef op 24,31 dollar (17,59 euro). De gemiddelde werkweek was stabiel op 34,5 uur.