De meter die het risico van beleggingen laat zien is niet bruikbaar voor fondsen die beleggen in producten waarin niet of nauwelijks wordt gehandeld. 

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag.

De AFM roept beheerders van dergelijke illiquide fondsen daarom op de risicometer niet langer te gebruiken bij hun reclames.

Zij dienen potentiële investeerders te wijzen op de Essentiële Beleggersinformatie en de prospectus, die een breder beeld van de risico's geven. Voor andere type beleggingsfondsen geeft de risicometer volgens de AFM wel een goed beeld.

De stand van de risicometer wordt bepaald aan de hand van de schommelingen in het historische rendement van de betreffende belegging. Als er weinig tot niet in de betreffende belegging wordt gehandeld geeft de risicometer daardoor een te beperkt beeld, aldus de toezichthouder.

De oproep van de AFM betreft fondsen die beleggen in financiële instrumenten die niet via een beurs worden verhandeld, of die beleggen in niet-financiële instrumenten zoals vastgoed of hout. Ook gesloten fondsen, die geen nieuwe aandelen mogen uitgeven, kunnen de risicometer beter niet gebruiken.