De Britse farmaceut AstraZeneca heeft vrijdag het verhoogde overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot Pfizer afgewezen, nadat donderdag ook al een bod werd verworpen.

Pfizer maakte vrijdagochtend bekend het bod op AstraZeneca te hebben verhoogd tot ruim 63 miljard pond (76,7 miljard euro), van een eerder bod van bijna 59 miljard pond.

Maar volgens het bestuur van AstraZeneca is ook dat nieuwe bod ''ontoereikend'' en wordt het bedrijf ''ondergewaardeerd''.

De voorwaarden van het nieuwe bod vormen geen basis voor onderhandelingen, aldus AstraZeneca. Het bedrijf vraagt zijn aandeelhouders om niet te reageren op de avances van Pfizer.

Groei

AstraZeneca stelt dat het bedrijf als onafhankelijke onderneming een sterke groei doormaakt en dat de pijpleiding aan producten aanzienlijke waarde zal opleveren voor de aandeelhouders.

Een overname door Pfizer zou de waarde voor de aandeelhouders ''dramatisch'' verwateren en risico's opleveren. ''Daarom aarzelen wij niet om het bod af te slaan'', aldus het bedrijf.

Cameron

De topman van Pfizer, Ian Read, stuurde een persoonlijke brief naar de Britse premier David Cameron, waarin hij de voordelen van een overname van AstraZeneca voor Groot-Brittannië benadrukte.

Pfizer wil bijvoorbeeld een onderzoekscentrum opzetten in Cambridge en Europese hoofdkantoren in Groot-Brittannië vestigen. De farmaceut hoopt daarmee de zorgen in de Britse politiek over een mogelijke overname weg te nemen.

De Britse wetenschapsminister David Willetts liet aan de BBC weten dat de deal uiteindelijk moet worden beslist door de aandeelhouders van AstraZeneca. Een overname van AstraZeneca door Pfizer zou de grootste in de farmaciesector ooit zijn en de grootste van een Brits bedrijf ooit.