De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag overwegend met verlies het weekeinde ingegaan.

Een veel beter dan verwacht overheidsrapport over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten woog niet op tegen de toegenomen spanningen in Oekraïne.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 399,23 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 646,90 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden tussen de 0,1 en 0,7 procent lager.

In de ochtend bleek uit een stroom cijfers over de Europese industrie al dat herstel in die sector verder doorzet. Beleggers wachtten evenwel op het maandelijkse werkgelegenheidsrapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit bleek dat de banengroei in april de sterkste in twee jaar was.

De cijfers waren veel beter dan economen hadden verwacht, maar tot een opleving op de beurzen leidde dat niet. Beleggers maakten zich zorgen om de mogelijke gevolgen van de nog verder oplopende spanningen in Oekraïne, waar het vrijdag tot geweldsuitbarstingen met dodelijke afloop is gekomen.

KPN

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was KPN de sterkste stijger. Het telecombedrijf werd bijna 3 procent meer waard nadat bekend was geworden dat Telefónica Deutschland tot meer concessies bereid is om van de Europese Commissie toestemming te krijgen voor de overname van E-Plus, de Duitse mobiele tak van KPN. Verf- en chemieconcern AkzoNobel stond onderaan de AEX met een verlies van 3,2 procent.

In de MidKap werden de kwartaalcijfers van uitzendbedrijf USG People slecht ontvangen. Het aandeel daalde 5,7 procent en eindigde daarmee onderaan de index voor middelgrote fondsen. Branchegenoot Brunel kwam donderdag, toen veel beurzen gesloten waren wegens de Dag van de Arbeid, met cijfers die beleggers beter konden bekoren. Het aandeel steeg 0,6 procent.

RBS

In Londen profiteerde Royal Bank of Soctland van een meevallende kwartaalwinst met een koerssprong van ruim 8 procent. Farmaceut AstraZeneca daalde 0,2 procent nadat het bedrijf ook een nieuw, verbeterd overnamevoorstel van de Amerikaanse branchegenoot Pfizer van de hand had gewezen.

De euro was 1,3865 waard, vrijwel net zoveel als donderdagavond bij het slot in New York. De prijs van Amerikaanse ruwe olie steeg 0,4 procent tot 99,78 dollar per vat, die van Brentolie 0,9 procent tot 108,71 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven