Het Duitse chemieconcern BASF heeft in het eerste kwartaal zowel het resultaat als de omzet wat zien afnemen. 

De prestaties waren echter beter dan marktkenners hadden voorzien, doordat het bedrijf profiteerde van een toenemende vraag naar zijn producten uit de agrarische- en autosector.

Dat blijkt vrijdag bij de presentatie van de cijfers. De winst voor belasting zakte in de verslagperiode met 3,3 procent tot 2,14 miljard euro waar marktkenners rekenden op 2,12 miljard euro.

De opbrengsten daalden ook, met 1,1 procent tot 19,5 miljard euro. Maar ook het omzetcijfer kwam boven de analistenprognose, die op 19,3 miljard euro lag, uit. Net als veel andere Europese bedrijven had BASF last van de sterke euro, die door negatieve wisselkoerseffecten de resultaten drukte.

''We verkochten meer en hadden een goed begin van het jaar'', was het commentaar van topman Kurt Bock. BASF zit midden in een transformatieproces, waarbij het onder meer de gashandelstak van de hand doet en banen schrapt.

BASF, dat vrijdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering organiseert, herhaalde dat het voor heel het jaar nog steeds rekent op een kleine omzetdaling. Het resultaat zal wat toenemen.

BASF liet eind februari weten in 2014 nog geen sterk economisch herstel te voorzien, maar er wel vanuit te gaan dat de wereldeconomie wat sterker zal groeien dan in 2013.