Ford Motor heeft Mark Fields benoemd als bestuursvoorzitter. Dat maakt de op één na grootste Amerikaanse autofabrikant donderdag bekend. 

Hij neemt per 1 juli het roer over van Alan Mulally, die met pensioen gaat.

Er gingen al langer geruchten dat Fields de opvolger zou worden van Mulally, die gezien wordt als de man die Ford redde van de ondergang. De 68-jarige Mulally werd overigens vorig jaar genoemd als mogelijke opvolger van Steve Ballmer als bestuursvoorzitter van Microsoft.

De 53-jarige Fields is momenteel de operationeel directeur bij de autofabrikant, waar hij al 25 jaar werkt. Fields werd in december 2012 benoemd tot operationeel directeur en werd daarmee al de tweede man bij Ford achter Mulally.

Recordwinsten

Hij slaagde er sindsdien in de forse verliezen in Noord-Amerika om te buigen in recordwinsten.

Mulally wist Ford voor een faillissement te behoeden, onder meer dankzij een lening van 23 miljard dollar die hij in 2006 afsloot. Hij was toen net overgestapt van vliegtuigbouwer Boeing naar Ford.

De gelauwerde topman zette Ford weer op de kaart met stijlvolle en zuinige auto's, waaronder de zeer succesvolle Focus-lijn.

 Ford geeft om 15.00 uur Nederlandse tijd een toelichting op het afscheid van de topman. 

Vorige week zag Ford de nettowinst met 39 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Dit kwam onder meer doordat er door het strenge winterweer in de Verenigde Staten minder auto's werden verkocht.