Het Amerikaanse mediaconcern Viacom neemt de Britse commerciële televisiezender Channel 5 over.

Viacom betaalt 450 miljoen pond (548 miljoen euro) voor de zender. Die is er volgens het concern de afgelopen jaren constant in geslaagd meer kijkers te trekken, waardoor nu ruim 80 procent van de Britse bevolking maandelijks naar de zender, met programma's als Big Brother, Law & Order en NCIS, kijkt.

Viacom koopt Channel 5 van het uitgeefconcern Northern & Shell van mediamagnaat Richard Desmond, die de zender in 2010 voor 103,5 miljoen pond in handen kreeg.

Nettowinst

Viacom maakte donderdag verder bekend dat de nettowinst in het eerste kwartaal met 4 procent is gestegen tot 502 miljoen dollar (362 miljoen euro). De omzet nam met 1 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, tot 3,2 miljard dollar.

De groei was te danken aan de televisiezenders. De opbrengsten uit films namen met 12 procent af. In de komende maanden verwacht het concern verbetering op dit vlak.

Daarvoor moeten onder meer het onlangs uitgebrachte bijbeldrama Noah en nieuwe afleveringen van Transformers en Teenage Mutant Ninja Turtles gaan zorgen.