Bouwbedrijf BAM heeft het meest solide plan voor de vernieuwing van stadion de Kuip in Rotterdam en krijgt daarom de opdracht voor de renovatie.

De drie verkenners die de plannen onder de loep namen verkozen het plan van BAM boven dat van stichting Red de Kuip. De verkenners maakten dat donderdag bekend op een persconferentie in het stadion van Feyenoord.

Er wordt nog niet direct met de bouw begonnen. Het komende halfjaar werkt BAM de details van het plan in samenspraak met Feyenoord verder uit. Dan moet ook de Rotterdamse politiek zich achter de plannen scharen. Er moeten afspraken worden gemaakt met de gemeente over het vergunningentraject en zaken als de infrastructuur en parkeervoorzieningen rond het stadion.

BAM wil in drie seizoenen een stadion bouwen dat plaats biedt aan zeventigduizend toeschouwers. Het project heeft een prijskaartje van bijna tweehonderd miljoen euro. BAM kwam als beste uit de bus omdat de exploitatiemogelijkheden 'significant' beter waren. Het bedrijf had het plan technisch het beste uitgewerkt, aldus verkenner Wim van Sluis.

Exploitatie

Red de Kuip viste maar net achter het net. De verkenners twijfelden tot 'het allerlaatste moment' over de keuze, omdat ook dat plan in grote lijnen voorzag in de belangrijkste eisen voor het nieuwe onderkomen van Feyenoord. Red de Kuip noemt de keuze voor de concurrent 'jammer', maar reageerde sportief op het verlies. De initiatiefnemers 'feliciteren concurrent BAM het winnen van deze wedstrijd en gunnen hun concurrent de winst.'

De plannen van BAM en Red de Kuip waren de laatste twee overgebleven voorstellen van de zeven plannen voor de nieuwe voetbaltempel. De verkenners moesten de plannen beoordelen op haalbaarheid, exploitatie, gebruiksmogelijkheden en financiering.

'Superkuip'

De bevindingen koppelden ze terug naar de stichting Feyenoord, de koepel van de club, de bvo, het stadion en de supporters. De stichting is tevreden met het advies, bleek donderdag. Eerder viel het plan voor een 'Superkuip' van VolkerWessels al af. Dat project viel met 240 miljoen euro flink duurder uit en was volgens de verkenners 'te risicovol'.

Volgens BAM en de verkenners komt het prestigeproject stadsdeel Rotterdam-Zuid ten goede. "De Kuip geeft een positieve economische en sociale impuls voor de versterking van Rotterdam-Zuid", aldus Van Sluis.

Vorig jaar werd het eerste plan voor een nieuw onderkomen voor de stadionclub afgeschoten omdat er te hoge financiële risico's waren voor de gemeente, die een garantstelling moest afgeven voor de financiering van het project.