De beurzen in New York lieten woensdag een licht positieve reactie zien op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Fed, waarna de Dow-Jonesindex een nieuw record bereikte.

De beslissing van de Fed om het maandelijkse steunbeleid met 10 miljard dollar terug te schroeven, was echter algemeen verwacht en ook het begeleidende commentaar bood weinig nieuwe inzichten.

De Dow eindigde 0,3 procent hoger op 16.580,84 punten. De S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1883,95 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom ook 0,3 procent, tot 4114,55 punten.

De Fed maakte bekend dat het maandelijkse obligatie-inkoopprogramma wordt verlaagd van 55 naar 45 miljard dollar. Volgens de Fed trekt de Amerikaanse economie weer aan, na de dip in de winterperiode.

Koude winter

Voor aanvang van de handel bleek dat de Amerikaanse economie door de koude winter in het eerste kwartaal nauwelijks is gegroeid. De economie groeide slechts met 0,1 procent op jaarbasis. Economen rekenden op een vooruitgang met 1,2 procent. In het voorgaande kwartaal bedroeg de groei nog 2,6 procent.

Wel kwamen er meevallende cijfers over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven en de industrie rond Chicago.

Zo maakte loonstrookverwerker ADP bekend dat er in april 220.000 banen in het bedrijfsleven zijn bijgekomen, meer dan verwacht. Onderzoeksbureau ISM liet weten dat de industrie rond Chicago in april de sterkste groei heeft laten zien in zes maanden.

Twitter

Het aandeel Twitter verloor 8,6 procent. De internetberichtendienst boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht, maar de groei van het aantal gebruikers viel tegen. Internetwinkel eBay presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan voorzien, maar de prognose voor het tweede kwartaal stelde kenners teleur. Het aandeel eBay ging 5 procent omlaag.

Aan het overnamefront bevestigde Alstom dat het Amerikaanse General Electric (GE) een bod heeft gedaan van 12,35 miljard euro op de energietak van het Franse industrieconcern. Alstom gaat een comité samenstellen om het bod te bestuderen. GE stond op een plus van 0,5 procent.

Verder werd de overname gemeld van nutsbedrijf Pepco Holdings door energieconcern Exelon voor 6,8 miljard dollar. Het aandeel Pepco steeg ruim 17 procent.

De euro was 1,3871 dollar waard, tegen 1,3868 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 99,79 dollar per vat. Brent werd 0,7 procent goedkoper op 108,22 dollar.