Veel beursexperts vinden de bekende beurswijsheid "Sell in May and go away, but remember to come back in September" onzin.

Dat blijkt woensdag uit een rondgang van de nieuwssite Belegger.nl. Een meerderheid kan zich niet in de uitspraak vinden. Een derde van de ondervraagden is neutraal uit over de uitspraak.

Volgens de spreuk moeten beleggers in mei hun aandelen verkopen, vervolgens beleggen in minder risicovolle staatsobligaties en later in het jaar weer terugkeren op de aandelenmarkt. Zo zouden ze een seizoensgebonden dip in aandelenkoersen vermijden. 

Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer gelooft niet in het gezegde. "De kans op een correctie in mei lijkt me niet groter dan in april, december, januari, februari of elke andere maand. Beleggers doen er altijd het best aan gewoon te blijven zitten", zegt ze tegen Belegger.nl.

Dip gebruiken

Vermogensbeheerder Martijn Meijer en beursanalisten Nico Bakker, Bas Heijink en John Beijer verwachten juist dat aandelenkoersen in potentie weer kunnen stijgen. Volgens Bakker kunnen beleggers een dip juist gebruiken om nieuwe aankopen te doen. 

"We hebben dit jaar al drie correcties gehad van 5 tot 10 procent. Of er nog een in mei komt, durf ik niet te zeggen maar de trend is opwaarts. Als ik naar de indices kijk, zie ik kansen op hogere toppen", meent ING-beursanalist Bas Heijink.

Campingrally

Aandelenanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen denkt dat er wel een Sell in may-effect bestaat. Hij houdt er zelfs rekening mee. "Als je erop gokt, zul je zien dat er een flinke campingrally komt."

Ook William van der Maas van het Instituut voor Vermogensopbouw ziet een kern van waarheid in de beurswijsheid. Hij zegt dat aandelen statistisch gezien vaker dalen in mei en dat er in september weer meer gekocht wordt. Toch houdt de spreuk bijvoorbeeld geen rekening met de transactiekosten en slechte timing van een mogelijke verkoop.

Corné van Zeijl van SNS Asset Management zegt verder dat beleggers moeten instappen na de slechtste periode. Volgens Van Zeijl ligt dat moment in het algemeen pas in september. Tot die tijd raadt hij beleggers aan rustig aan te doen.