Energizer Holdings wil zich opsplitsen in twee zelfstandige bedrijven met elk een eigen beursnotering. 

Dat maakte het Amerikaanse moederconcern achter onder meer het gelijknamige batterijenmerk en de producent van scheerproducten Wilkinson Sword woensdag bekend. 

Door de splitsing ontstaat een fabrikant van onder meer batterijen, opladers, zaklampen en flitsers met een jaaromzet van circa 1,9 miljard dollar, en een producent van scheermesjes, zonnebrand en andere verzorgingsproducten met een jaaromzet van 2,6 miljard dollar.

De producten van de twee divisies zijn zo verschillend, dat zij volgens het bedrijf beter af zijn zonder elkaar.

Logische stap

Topman Ward Klein van Energizer Holdings sprak van een ''logische stap'', die beide bedrijven in staat stelt zich volledig toe te leggen op de verdere ontwikkeling en verkoop van hun eigen producten. Daar zullen uiteindelijk ook de aandeelhouders van profiteren, zei hij.

De opsplitsing wordt naar verwachting in de tweede helft van 2015 afgerond.

De omzet van Energizer Holdings staat de laatste tijd flink onder druk. De omzet uit huishoudelijke artikelen daalde in de eerste helft van het gebroken boekjaar, die eind maart eindigde, met meer dan 13 procent tot 937 miljoen dollar.

De opbrengsten uit verzorgingsproducten liepen wel met een kleine 3 procent op tot ruim 1,2 miljard dollar, maar dat was geheel te danken aan overnames.