De Franse oliemaatschappij Total heeft de winst in het eerste kwartaal 10 procent zien dalen door lagere marges op de raffinage en een gedaalde olieproductie. 

De winst kwam uit op 3,3 miljard dollar, vergeleken met 3,7 miljard een jaar eerder. Dit maakte de olieproducent woensdag bekend.

De olieproductie van Total kromp met 6 procent tot 2,18 miljoen vaten per dag. De olieproductie viel terug door het verlies van concessies in Abu Dhabi. Het grootste Franse olieconcern had daarnaast last van lagere marges op de raffinage als gevolg van overcapaciteit.

''De impact van de sterk gedaalde Europese raffinagemarges bleef beperkt door verbeterde prestaties van de divisie'', zei topman Christophe de Margerie in een toelichting. Total heeft met acht raffinaderijen een dominante positie in West-Europa.

De Franse olieproducent rekent erop met nieuwe projecten de productie in 2015 te kunnen verhogen tot 2,6 miljoen vaten per dag en ongeveer 3 miljoen vaten 2 jaar later. Voor dit jaar verwacht Total geen veranderingen in de productie.

Het Britse BP en het Italiaanse Eni rapporteerden eerder ook al lagere eerstekwartaalcijfers.