Shell heeft de winst in het eerste kwartaal met 3 procent zien dalen als gevolg van een lagere productie en hogere kosten. 

Dat maakt de Nederlands-Britse oliemaatschappij woensdag bekend.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 7,3 miljard dollar (5,3 miljard euro).

Inclusief eenmalige posten kwam de winst uit op 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro), dat is een winstdaling van maar liefst 45 procent.

Het resultaat zonder de eenmalige posten, dat uitgangspunt is voor zowel Shell zelf als voor financieel analisten, was een jaar eerder nog 7,5 miljard dollar. Shell heeft 2,9 miljard dollar afgeschreven op raffinaderijen in Europa en Azië. Mede daardoor zakte de nettowinst met bijna de helft tot 4,5 miljard dollar.

Verslechterde vooruitzichten

De afboekingen geven volgens topman Ben van Beurden de verslechterde vooruitzichten voor de raffinageactiviteiten weer. De marges die oliemaatschappijen behalen op de verwerking van ruwe olie tot brandstoffen en smeermiddelen staan al geruime tijd onder druk door overcapaciteit en een veranderende marktvraag.

Shell is in vier landen bezig raffinaderijen te verkopen, zei de in januari aangetreden bestuursvoorzitter verder. In totaal wil de oliemaatschappij voor eind volgend jaar voor 15 miljard dollar aan bezittingen van de hand doen, zo werd eerder dit jaar gemeld.

De raffinage- en retaildivisie van Shell (Downstream) boekte mede door de afschrijvingen een verlies van 1 miljard dollar, tegen een winst van 1,7 miljard dollar een jaar eerder. Bij Upstream, de divisie die olie en gas opspoort en oppompt, boekte 5,4 miljard dollar winst, 7 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2013.

Marktomstandigheden

Shell produceerde in het eerste kwartaal het equivalent van 3,25 miljoen vaten olie. Dat is gecorrigeerd voor eenmalige effecten een daling met 4 procent op jaarbasis. De omzet zakte vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar met een kleine 3 procent tot 109,7 miljard dollar.

Van Beurden zei dat Shell nog altijd te maken heeft met lastige en sterk wisselende marktomstandigheden. Hij sprak desondanks zijn vertrouwen uit dat het olieconcern bezig is zijn winstgevendheid en concurrentiekracht structureel te verbeteren.

Om dat te onderstrepen, verhoogt Shell het kwartaaldividend van 0,45 naar 0,47 dollar per aandeel.

Verbetering

De resultaten van Shell, geschoond voor eenmalige posten, zijn beter dan verwacht. Er moet echter nog meer gebeuren voordat sprake kan zijn van een structurele verbetering.

Dat stelde analist Quirijn Mulder van ING woensdag in een commentaar op de eerstekwartaalcijfers van het olieconcern.

De winst voor eenmalige posten kwam uit op 7,3 miljard dollar, fors hoger dan de 5,6 miljard dollar waar ING op rekende. Hoewel dat een daling betekent op jaarbasis, presteerden beide divisies volgens Mulder onderliggend beter dan een jaar eerder, ondanks een lagere productie en aanhoudende prijsdruk bij de raffinagetak.

Het is volgens de analist echter nog te vroeg om de vlag uit te steken, ook omdat Shell nog altijd last heeft van moeilijke macro-economische omstandigheden. ''Wij hebben een hold-advies, aangezien het jaar nog niet voorbij is en veel stappen moeten worden gezet om echte onderliggende verbeteringen te laten zien.''

Het aandeel Shell stond woensdag na zo'n 40 minuten handel op de beurs in Amsterdam 3,2 procent hoger op 28,59 euro. Het was daarmee de sterkste stijger in een 0,5 procent hogere AEX.