Het Finse mediaconcern Sanoma heeft de omzet in het eerste kwartaal met 6,3 procent zien dalen tot 438 miljoen euro. 

Het bedrijf boekte een operationeel verlies, exclusief bijzondere posten, van 4 miljoen euro. Dat maakte Sanoma, in Nederland eigenaar van onder meer de televisiezenders van SBS en tijdschriften als Libelle en Donald Duck, woensdag bekend.

Het bedrijf schrijft het verlies onder meer toe aan een zwak eerste kwartaal voor de onderwijstak. De winstgevendheid daalde ook als gevolg van investeringen in pay-tv.

Tegenover de omzetdaling stond een positief bedrijfsresultaat van 166 miljoen euro. Maar dit was grotendeels toe te schrijven aan de verkoop van bedrijfsonderdelen. Ook een eerder doorgevoerde herstructurering van het concern droeg hieraan bij. In 2013 stond nog een negatief bedrijfsresultaat van 37 miljoen in de boeken.

"Tijdens het eerste kwartaal waren we in staat de omzetdaling te compenseren met kostenbesparingen'', zei topman Harri-Pekka Kaukonen in een toelichting. Daarbij steeg de omzet uit nieuwe media-activiteiten met bijna 9 procent in de eerste 3 maanden.

Nederland

De Nederlandse tak van Sanoma had een goed kwartaal door kostenbeheersing en lagere uitgaven aan tv-programma's. "Het consumentenvertrouwen in Nederland zit in de lift en dat is zichtbaar in de reclamemarkt. Aan de andere kant hebben de Finse media-activiteiten te maken met een dalende advertentiemarkt en voorzichtige consumentenbestedingen, zonder dat er op korte termijn verbetering in zicht is'', aldus Kaukonen.

Sanoma verwacht dat de omzet van de groep dit jaar iets zal afnemen ten opzichte van 2013. Ook de winstmarge, exclusief incidentele posten, zal naar verwachting lager uitvallen dan in het voorgaande jaar (7,4 procent van de omzet in 2013).