De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met winst gesloten, vooral dankzij een forse koerswinst van olieconcern Shell.

Elders in Europa toonden de effectenbeurzen een wisselend beeld. Verder werd vooral gewacht op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve later op de dag.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,5 procent hoger op 400,55 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 645,02 punten.

De beurs in Parijs zakte 0,2 procent. De FTSE in Londen won 0,2 procent, net als de DAX in Frankfurt. De beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs, Brussel en Frankfurt zijn donderdag gesloten vanwege de viering van 1 mei. In New York en Londen wordt wel gehandeld.

Fed

De Fed komt woensdag met de uitkomst van de tweedaagse beleidsvergadering. De algemene verwachting is dat het steunbeleid verder zal worden afgebouwd. Eerder op de dag werd bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal slechts met 0,1 procent is gegroeid, vanwege het koude winterweer.

Wel kwamen er meevallende cijfers over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven en de industrie rond Chicago.

Shell

Zwaargewicht Shell trok de kar in de AEX met een plus van 3 procent. Shell zag de winst in het eerste kwartaal licht dalen, maar verhoogde het dividend. Ook de Franse concurrent Total kwam met resultaten, maar die werden in Parijs minder goed ontvangen en het aandeel ging licht omlaag.

Grootste verliezer onder de hoofdfondsen op het Damrak was Randstad met een daling van 3,2 procent. De cijfers van het uitzendconcern waren volgens analisten "solide, maar niet spectaculair".

In de MidKap bungelde Air France-KLM onderaan met een min van 7 procent. Volgens analisten heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie het verlies in het eerste kwartaal niet voldoende teruggedrongen.

Alstom

In Parijs werd de handel in het aandeel Alstom na een onderbreking van drie dagen weer hervat. Het Franse industrieconcern bevestigde dat het Amerikaanse General Electric een bod heeft gedaan van 12,35 miljard euro op de energietak van het bedrijf. Alstom gaat nu een comité samenstellen om het bod te bestuderen. Het aandeel steeg ruim 9 procent.

De euro was 1,3868 dollar waard, tegen 1,3811 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 99,48 dollar per vat. Brent werd 1 procent goedkoper op 107,89 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven