PARIJS - Het Amerikaanse concern General Electric (GE) heeft een bod gedaan van 12,35 miljard euro op de energietak van het Franse Alstom. 

Dat bevestigt laatstgenoemde partij woensdag.Alstom gaat nu een comité samenstellen om het bod te bestuderen.

Als deze commissie positief oordeelt beginnen er exclusieve onderhandelingen. Voor 2 juni wordt een reactie verwacht, aldus Alstom.

Ook de belangen van de Franse overheid worden daarin meegenomen, benadrukte het bedrijf. Volgens ingewijden had de deal tussen GE en Alstom al eerder rond kunnen gekomen, ware het niet dat de Franse overheid afgelopen weekeinde op de rem trapte.

Een overname van een deel van het concern door de Amerikanen zorgde voor ophef in het Élysée, dat vreest voor verlies van werkgelegenheid en kennis in Frankrijk.

Transport

Als het energie-onderdeel van de hand wordt gedaan, blijft een beursgenoteerd bedrijf over dat zich vooral richt op transport, aldus Alstom in een verklaring.

Overigens is een krachtenbundeling met het Duitse Siemens ook nog niet van tafel. Ingewijden gaven dinsdag aan dat Siemens een bod wil doen op delen van Alstom, maar daarvoor wel onder meer inzage wil in de boeken van de onderneming. Alstom gaf woensdag aan Siemens ,,eerlijke toegang'' tot de financiële informatie te geven.

Siemens

Siemens onderhandelt ook met het Britse Rolls-Royce over de overname van diens energietak, die onder meer turbines maakt voor energiecentrales en de olie- en gasindustrie. Met die deal zou een bedrag van circa 1 miljard pond (1,2 miljard euro) gemoeid zijn.

De onderhandelingen tussen Siemens en Rolls zouden losstaan van de Duitse interesse in Alstom. De overname zou toestemming van mededingingsautoriteiten voor een deal tussen het Franse en Duitse bedrijf wel moeilijker kunnen maken.