Air France-KLM heeft de resultaten in het eerste kwartaal mondjesmaat weten te verbeteren ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

Het operationele verlies werd verder teruggedrongen, van 532 miljoen naar 445 miljoen euro, maar de omzet nam met 2,2 procent af tot 5,55 miljard euro.

Onder de streep kwam het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern 608 miljoen euro tekort, tegen 641 miljoen euro een jaar eerder.

Air France-KLM liet woensdag in zijn kwartaalbericht weten nog altijd last te hebben van zware marktomstandigheden. Met name in de vrachtsector herstelt de vraag langzamer dan verwacht.

Het bedrijf komt binnenkort met maatregelen om dat te ondervangen. De luchtvaartgroep bevestigde de eerder uitgesproken verwachting dat het lopende herstructureringsprogramma dit jaar leidt tot verdere verbetering van de resultaten en verlaging van de schuld.

Sterke euro

Door de sterke euro leverden tickets die in vreemde valuta's werden verkocht minder op. Dat kostte Air France-KLM het afgelopen kwartaal 108 miljoen euro aan omzet.

Daar kwam nog bij dat Pasen, een lucratieve periode voor de reisbranche, dit jaar geheel in april viel en dus in het tweede kwartaal. Geschoond voor die effecten was de omzetontwikkeling vlak, aldus de onderneming.

De gestegen eurokoers hielp wel de brandstofkosten te drukken, omdat kerosine in dollars wordt afgerekend. De totale brandstofrekening daalde met ruim 6 procent tot 1,6 miljard euro. De personeelskosten lagen met 1,8 miljard euro meer dan 4 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2013.

Teleurstellend

De resultaten van de vliegmaatschappij stellen analisten teleur. De verwachting was dat het verlies sneller zou dalen. Vooral bij de vrachtafdeling gaat het herstel te traag.