Telecomreus América Móvil (AMX) blijft last ondervinden van stevige concurrentie en overheidsmaatregelen op thuismarkt Mexico. 

Daarentegen werden goede zaken gedaan in de op een na grootste markt Brazilië, zo bleek woensdag uit een kwartaalupdate van het concern.

De grootaandeelhouder van het Nederlandse KPN heeft in Mexico last van moeizame economische omstandigheden en versterkt overheidstoezicht op de telecomsector.

Ook heeft de overheid AMX verplicht om netwerkinfra open te stellen voor andere partijen. De ontwikkelingen in Mexico leggen meer druk op markten als Brazilië, waar AMX wist te groeien. Het land is inmiddels verantwoordelijk voor 25 procent van alle mobiele telefoonklanten, tegen 27 procent uit Mexico.

Het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim zag de winst in het eerste kwartaal bijna halveren tot 13,9 miljard peso (zo'n 770 miljoen euro).

Dat kwam onder meer omdat positieve wisselkoerseffecten een jaar eerder veel groter waren. De winst voor belasting steeg tot 64,9 miljard peso, meer dan marktkenners hadden voorzien. De opbrengsten kwamen met ruim 195 miljard peso in lijn met de prognoses uit.