De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag met winst. De stemming was positief na sterke kwartaalcijfers van onder meer Merck.

Ook fondsen van internetbedrijven, zoals Twitter, koersten voor het eerst in enkele dagen weer flink hoger.

Beleggers keken verder uit naar de afsluiting van de beleidsvergadering van de Federal Reserve, dat dinsdag aan zijn tweedaagse zitting begon, maar economen verwachten geen grote verschuivingen in het beleid.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 16.535,37 punten. De brede S&P 500 won eveneens 0,5 procent tot 1.878,33 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij tot 4.103,54 punten.

Merck

Beleggers werden niet afschrikt door een lager dan verwacht cijfer over het consumentenvertrouwen dat kort na de opening van de beurzen bekend werd gemaakt. De vertrouwensindex van onderzoeksbureau Conference Board bleek in april te zijn gedaald, maar het cijfer over maart werd fors naar boven bijgesteld.

Merck klom met 3,6 procent. Het Amerikaanse farmacieconcern zag de omzet in het eerste kwartaal met 4 procent dalen. Dat kwam door nadelige wisselkoerseffecten en doordat de patenten op een aantal medicijnen zijn verlopen. De winst nam dankzij kostenbesparingen wel toe en viel hoger uit dan analisten hadden voorzien.

Ebay

Internetfondsen als Ebay (+1,7 procent) en Twitter (+4,6 procent), die beide dinsdag na het sluiten van de beurzen met resultaten komen, sloten ook hoger. Terwijl beleggers begin deze maand hun vertrouwen in veel technologiefondsen leken te hebben verloren, is er nu weer sprake van herstel.

Dat gold dinsdag niet voor Gogo, een internetprovider voor vliegtuigpassagiers. Het aandeel verloor bijna 29 procent toen telecombedrijf AT&T plannen bekendmaakte om eveneens wifi op vluchten te gaan verkopen.

De euro was 1,3810 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 101,04 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 108,89 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven