De Amerikaanse farmaceut Allergan, bekend van Botox, is bezig een nieuw bod uit te brengen op branchegenoot Shire, nadat eerdere onderhandelingen over een overname waren afgeketst. 

Dat meldden bronnen rond de zaak dinsdag. Allergan is momenteel zelf overnamedoelwit van branchegenoot Valeant Pharmaceuticals, die circa 46 miljard dollar (33 miljard euro) heeft geboden voor het bedrijf.

Het aandeel Shire ging dinsdag op de beurs in Londen flink omhoog door de overnamegeruchten. De marktwaarde van de onderneming bedraagt circa 20 miljard pond (ruim 24 miljard euro).

Shire zou eerdere overnamepogingen door Allergan hebben afgewimpeld. Een combinatie van Allergan en Shire zou leiden tot een farmacieconcern met een jaarlijkse omzet van meer dan 11 miljard dollar. Shire maakt medicatie tegen onder meer erfelijke ziektes en ADHD.

Overnamegolf

Door het in Dublin gevestigde Shire over te nemen, zou Allergan zich ook beter kunnen wapenen tegen Valeant, dat samen optrekt met de activistische investeerder Bill Ackman. Vorige week kondigde Allergan nog aan een beschermingsconstructie op te zetten om een vijandige overname te voorkomen.

De laatste tijd vindt er een ware golf aan overnames plaats in de internationale farmaciesector. Zo bevestigde het Amerikaanse Pfizer maandag interesse te hebben in de Britse rivaal AstraZeneca.

Verder is het Zweedse Meda in het vizier van het Amerikaanse Mylan en het Zwitserse Novartis maakte deze maand bekend een reeks miljardendeals te hebben gesloten over de verkoop van activiteiten met branchegenoten GlaxoSmithKline en Eli Lilly.