Volkswagen (VW) is 2014 goed begonnen met een groei van de omzet met 2,7 procent tot 47,8 miljard euro in het eerste kwartaal.

Ondanks aanhoudend lastige economische omstandigheden steeg de winst met ruim een kwart tot 2,5 miljard euro. Dat maakte de Duitse autofabrikant dinsdag bekend.

VW leverde in de eerste 3 maanden van dit jaar ruim 2,4 miljoen auto's af, 5,6 procent meer dan een jaar eerder. De omzetgroei pakte lager uit doordat inkomsten in vreemde valuta's door de sterke euro minder opleverden.

De wereldwijde vraag naar auto's bleef de afgelopen periode stijgen, maar er waren grote regionale verschillen. In Azië, West- en Midden-Europa en Noord-Amerika was sprake van groei. In groeimarkten in Zuid-Amerika en Oost-Europa liepen de verkopen daarentegen terug.

Grondstofprijzen

VW is ondanks de sterke start van het jaar voorzichtig over de ontwikkelingen verderop in 2014. Het grootste autoconcern van Europa wijst daarbij op de nog altijd onzekere economische omstandigheden en de sterke schommelingen van onder meer wisselkoersen en de prijzen van grondstoffen.

De jaaromzet zal zich volgens VW bewegen ''in een bandbreedte van 3 procent rond het cijfer van vorig jaar''. Het aantal afgeleverde voertuigen zal naar verwachting gematigd stijgen.