De Britse oliemaatschappij BP is in het eerste kwartaal op een lagere winst uitgekomen dan vorig jaar, onder meer vanwege een gedaalde productie.

Het bedrijf kondigde dinsdag wel aan meer geld uit te keren aan de aandeelhouders.

De winst van BP bedroeg 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro), tegen 4,2 miljard dollar een jaar eerder. Het winstcijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van analisten.

BP maakte bekend het kwartaaldividend met meer dan 8 procent te verhogen tot 9,75 dollarcent per aandeel. BP zag de productie van olie en gas, exclusief Rusland, in het afgelopen kwartaal licht dalen, onder meer vanwege onderhoudswerkzaamheden in Angola. Verder werd een lagere winst behaald bij de raffinage-activiteiten dan een jaar eerder.

BP heeft de afgelopen jaren voor 38 miljard dollar aan bezittingen verkocht om geld op te halen om de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 te kunnen betalen. Het bedrijf is van plan voor nog eens 10 miljard dollar aan activiteiten af te stoten tegen het einde van 2015, en wil de opbrengsten van deze verkoop vooral uitkeren aan aandeelhouders.