De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdag de koerswinsten van een dag eerder verder uit te breiden.

De handel werd gedomineerd door overwegend sterke kwartaalresultaten van toonaangevende Europese bedrijven. In Amsterdam verraste TomTom de markt met beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent hoger op 398,47 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 647,10 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen 0,9 en 0,8 procent vooruit. De DAX in Frankfurt deed het beter met een plus van 1,5 procent, na positief nieuws over het Duitse consumentenvertrouwen.

TomTom stond in Amsterdam bovenaan de MidKap met een plus van 9,4 procent. Het navigatiebedrijf realiseerde in het afgelopen kwartaal een kleine omzetgroei, terwijl marktkenners juist rekenden op een daling van de opbrengsten. Een belastingmeevaller hielp het bedrijf bovendien tegen de verwachtingen in aan een nettowinst.

OCI

In de AEX ging OCI aan kop met een winst van 4,2 procent. Het in Amsterdam genoteerde Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf wist in het afgelopen boekjaar terug te keren naar winst en verwacht die dit jaar verder uit te breiden.

Deutsche Bank klom in Frankfurt 2,2 procent. De grootste bank van Duitsland boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht. Ook de resultaten van de Duitse chipmaker Infineon werden beloond, met een stevige koerswinst van 4,6 procent.

Nokia

In Helsinki steeg telecomapparatuurmaker Nokia met bijna 3 procent na sterke kwartaalcijfers en de benoeming van een nieuwe topman.

De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën leverde 2,4 procent in na vaststelling van de prijs van de eerder aangekondigde aandelenuitgifte. Eerder op de dag stond het autoconcern op verliezen tot bijna 9 procent.

De euro was 1,3811 dollar waard, tegen 1,3845 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,6 procent tot 101,41 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent duurder op 109,18 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen op Belegger.nl