Tomtom heeft in het eerste kwartaal boven verwachting gepresteerd. Of het navigatiebedrijf dat kunstje de komende kwartalen kan herhalen, durft het echter nog niet te voorspellen.

Dat zei topman Harold Goddijn dinsdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

TomTom werd in het eerste kwartaal geholpen door een eenmalige belastingbate, waardoor een nettowinst resteerde van 8 miljoen euro. Een jaar eerder stond onder de streep een verlies van 2 miljoen euro.

De meevaller verklaart ook grotendeels de verhoogde winstverwachting voor heel 2014 waar TomTom mee kwam.

Omzet

De omzet van 205 miljoen euro verraste eveneens in positieve zin. Het is de eerste stijging (plus 2 procent) van de opbrengsten in lange tijd.

Opvallend is dat ook de omzet uit consumentenproducten als navigatiekastjes en sporthorloges met een groei van 1 procent tot 125 miljoen euro voor het eerst in jaren weer in de lift zat.

Bemoedigend

Ook over die ontwikkeling, die mede te danken was aan hogere gemiddelde verkoopprijzen, toonde Goddijn zich overigens voorzichtig.

Hij sprak van een ''bemoedigend'' signaal, maar stelde dat het nog te vroeg is om van een blijvend herstel te spreken.

Wagenparkbeheer

De opbrengsten uit contracten met autofabrikanten leverden Tomtom 1 procent meer op. Het bedrijf haalde 12 procent minder omzet uit licenties.

De sterkste groei zat in de zakelijke markt. Het onderdeel Telematics, dat zich bezighoudt met wagenparkbeheer voor bedrijven, zag de omzet met 29 procent toenemen tot 25 miljoen euro.

DAMS

TomTom breidt die divisie verder uit met de overname van het Franse DAMS voor een niet nader genoemd bedrag. De bijdrage aan de totale omzet zal volgens Goddijn ''bescheiden'' zijn. Belangrijker is volgens hem dat de zakelijke tak van het bedrijf een grote stap zet in een Europese kernmarkt met de toevoeging van 27.000 Franse klanten.

Goed begin

Analisten van Rabobank en SNS constateren dat Tomtom het nieuwe jaar goed is begonnen. 

Zowel de consumentenomzet als de omzet uit zakelijke diensten verraste in positieve zin, net als de winstcijfers.

De verhoogde winstverwachting waar TomTom mee kwam, is volgens Rabobank grotendeels het gevolg van de belastingmeevaller die het bedrijf in het eerste kwartaal aan een positief nettoresultaat hielp.

Koersreactie

Ook SNS is die mening toegedaan, maar verwacht desondanks een positieve koersreactie.

Dat ook de omzetverwachting is verhoogd, kan volgens Rabobank mede te maken hebben met de aangekondigde overname van DAMS in Frankrijk. De marktvorsers van de bank schatten dat die een bijdrage van 7,6 miljoen euro zou kunnen leveren aan de jaaromzet.

Solide

Al met al spreekt SNS van een solide eerste kwartaal, waarin de omzet ondanks een krimpende PND-markt is gegroeid. Wel blijft de bank bezorgd over de hogere investeringen die het bedrijf zal moeten doen in onderzoek en ontwikkeling en de kosten van de database.

Zowel SNS als Rabo heeft een hold-advies voor TomTom. Het aandeel steeg dinsdag in de vroege handel op het Damrak 9,3 procent tot 5,11 euro.