Grote bedrijven als Shell, BP en Mastercard hebben maandag toegezegd aan de nieuwe sancties tegen Rusland mee te werken.

Zij reageren op het besluit van de Verenigde Staten en Europa om meer beperkingen op te leggen aan bedrijven die nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin.

Een van de zeven Russen die door de nieuwe sancties in de VS niet meer welkom zijn, is topman Igor Setsjin van het staatsoliebedrijf Rosneft.

BP gaf aan de gevolgen van dit besluit te onderzoeken. Het Britse oliebedrijf liet ook weten vast te houden aan zijn belang van bijna 20 procent in Rosneft.

Creditcardmaatschappij Mastercard schort haar dienstverlening aan twee Russische banken die door de sancties worden getroffen op.

S&P

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde maandag zijn oordeel over de kredietwaardigheid van onder meer Rosneft en gasbedrijf Gazprom. De afwaardering van de staatsbedrijven volgt op de verlaging van de rating van Rusland, die S&P vorige week al doorvoerde.

De ratings werden verlaagd tot BBB-, de laagste klasse waarin obligaties nog als een verantwoorde investering worden gezien.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne