De regeringen van Duitsland en Frankrijk hebben wel oren naar een krachtenbundeling tussen de industrieconcerns Siemens en Alstom, en voeren daarover gesprekken. 

Dat heeft een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd.

Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken zou een gedeeltelijke overname van Alstom door Siemens vanuit industrieel oogpunt ''geweldige kansen'' bieden voor Duitsland en Frankrijk.

De Franse industrieminister Arnaud Montebourg zei zondag al dat de twee bedrijven door onderling divisies uit te ruilen ''twee Europese kampioenen'' kunnen creëren.

Toenadering

De Frans-Duitse toenadering volgt op een bod van de Amerikaanse industriereus General Electric (GE) op de tak van Alstom die onderdelen voor energie- en kerncentrales produceert.

Siemens zou daarop een voorstel hebben gedaan om datzelfde onderdeel over te nemen in ruil voor zijn eigen treinendivisie. In dat segment is Alstom ook actief.

De Franse president François Hollande heeft maandagochtend gesproken met GE-topman Jeff Immelt over het bod dat zijn bedrijf heeft gedaan. Later op de dag spreken ook bestuurders van Siemens met Hollande, zo liet dat bedrijf weten. Het Duitse concern zal zich daarna beraden op een eventueel bod.

Voortekenen

Hoewel de voortekenen voor GE niet gunstig waren, meldden bronnen maandag na het gesprek tussen Hollandse en Immelt dat de Franse autoriteiten niet per se gekant zijn tegen een overname door GE.

Wel stelt de overheid eisen wat betreft de werkgelegenheid en productielocaties. Eerder zei Montebourg dat de regering elke deal zal blokkeren die niet in het belang is van de toekomst van het bedrijf, de werknemers en de economie.