Luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft maandag nieuwe maatregelen aangekondigd om de kosten te verlagen. 

Het bedrijf is het afgelopen jaar diep in de rode cijfers gedoken en krijgt extra financiële steun van zijn Arabische grootaandeelhouder Etihad Airways.

De nieuwe reorganisatie komt bovenop het al lopende besparingsprogramma, dat vorig jaar 200 miljoen euro aan bezuinigingen opleverde. Air Berlin dacht daarmee uit de rode cijfers te komen, maar beleefde een tegenvallend zomerseizoen. Dat kwam vooral door het warme weer in Midden-Europa, dat veel Duitsers dicht bij huis hield.

Air Berlin behaalde in 2013 een omzet van 4,15 miljard euro, tegen 4,31 miljard euro een jaar eerder. Waar het bedrijf er in 2012 dankzij een belastingbate nog een nettowinstje van krap 7 miljoen euro uit wist te persen, kwam het vorig jaar onder de streep 315 miljoen euro tekort.

Eigen vermogen 

Het verlies heeft geleid tot een negatief eigen vermogen. Om dat aan te pakken trekt het bedrijf nog dit jaar 450 miljoen euro aan nieuw kapitaal aan. Twee derde daarvan komt voor rekening van Etihad, dat een achtergestelde lening verstrekt met een onbepaalde looptijd die kan worden omgezet in een aandelenbelang.

Etihad, dat ook samenwerkt met onder meer Air France-KLM, heeft een belang van ruim 29 procent in Air Berlin. De Europese Commissie kondigde begin deze maand al aan kritisch te kijken naar de invloed die de luchtvaartmaatschappij uit Abu Dhabi daarmee uitoefent op zijn Duitse branchegenoot.