Farmaceut Pfizer heeft bevestigd dat het belangstelling heeft in een overname van zijn Britse branchegenoot AstraZeneca.

 Het Amerikaanse concern liet maandag weten in januari AstraZeneca al te hebben benaderd, en op 26 april opnieuw een voorstel te hebben gedaan om de gesprekken weer op te pakken.

Pfizer wilde in januari 46,61 pond per aandeel betalen voor AstraZeneca, in totaal bijna 59 miljard pond (ruim 71 miljard euro), zo gaf het maandag aan.

Voorstel

De Britten waren toen echter niet gediend van de toenadering. Nu zouden de Amerikanen volgens ingewijden een hernieuwd voorstel hebben waarmee ze naar buiten willen treden. Pfizer heeft circa 70 miljard dollar aan cash liggen, dat het bedrijf graag voor overnames wil inzetten.

Maar AstraZeneca liet maandagmiddag weten dat het bod van Pfizer veel te laag is en het bedrijf ,,aanzienlijk onderwaardeert''.

Ook zette de Britse farmaceut vraagtekens bij de samenstelling van het bod, dat voor 70 procent uit aandelen bestond. Hoe het eventuele nieuwe bod van Pfizer eruitziet, is niet bekend.

Marktwaarde

AstraZeneca had een marktwaarde van circa 51,5 miljard pond, ruim 62 miljard euro, voordat de interesse van Pfizer bekend werd. Maandag maakte de koers van het aandeel van het farmacieconcern op de beurs in Londen een sprong van ruim 15 procent. Het Britse bedrijf zei maandag de verklaring van Pfizer te bestuderen en wilde verder geen commentaar geven.

Analisten reageerde de afgelopen tijd verbaasd op de keus van Pfizer voor AstraZeneca. Het Britse bedrijf zou veel te lijden hebben, ook in de nabije toekomst, van het aflopen van patenten op zijn medicijnen.

Desalniettemin wordt de prijs per aandeel die Pfizer begin dit jaar heeft geboden veel te laag genoemd. ,,Een bod zou met het cijfer 5 moeten beginnen wil AstraZeneca ernaar kijken'', aldus een analist.