TNT Express heeft de omzet in het eerste kwartaal met 6,6 procent zien dalen tot 1,61 miljard euro. De operationele winst kwam uit op 17 miljoen euro.

Dat was een jaar eerder nog 219 miljoen euro, maar toen kon het bedrijf eenmalig 200 miljoen euro bijschrijven doordat de overname door het Amerikaanse UPS niet doorging.

Onder de streep hield TNT 1 miljoen euro over. In het eerste kwartaal van 2013 was dat nog 144 miljoen euro, eveneens dankzij de genoemde vergoedingssom die UPS betaalde voor het afketsen van de geplande overname.

De omzetdaling is volgens TNT onder meer het gevolg van nadelige wisselkoerseffecten en de verkoop van de binnenlandse activiteiten in China. Ook lagere prijzen speelden opnieuw een rol. In veel markten kiezen klanten gezien de zwakke economische omstandigheden voor goedkopere transportmogelijkheden.

Waardedaling

Met name de waardedaling van de Australische dollar deed TNT pijn, zei financieel directeur Bernard Bot in een toelichting. Die was goed voor 27 miljoen euro aan omzetverlies, op een totaal van 65 miljoen als gevolg van lagere koersen van vreemde valuta's. Ook in opkomende markten in Azië, in Turkije en Oost-Europa deed dat probleem zich voor.

Het drukkende effect van de sterke euro op de omzet blijft ook verderop in 2014 een risico, net als de aanhoudend wisselvallige en onzekere marktomstandigheden, zo liet de pakketbezorger maandag weten. Toch gaat het bedrijf er nog steeds van uit dat bij een verdere economische opleving de resultaten dit jaar verbeteren.

Het kostenbesparingsprogramma Outlook ligt volgens TNT op schema. Het bedrijf wist de kosten in het afgelopen kwartaal met 30 miljoen euro te verlagen. Met name in Europa leidde dat tot betere financiële prestaties. Maar ook in bijvoorbeeld Brazilië, waar het binnenlandse transportbedrijf van TNT voor het eerst in lange tijd quitte draaide.

Verwachtingen

TNT heeft in het eerste kwartaal wat winstgevendheid betreft volgens de verwachtingen gepresteerd. Dat stelde Rabobank maandag in een reactie. SNS Securities noemde de marges zelfs wat beter dan verwacht.

De omzetontwikkeling daarentegen is een tegenvaller, stellen analisten van beide banken vast. Dat geldt volgens SNS met name bij de Europese kernactiviteiten. De bank noemt het ''teleurstellend'' dat TNT opnieuw prijsdruk opvoert als oorzaak.

Rabobank merkt op dat TNT in zijn persbericht geen verwijzing maakt naar de doelstellingen voor 2015. De bank meent nog altijd dat die erg ambitieus zijn en gaat er vanuit dat het bedrijf zijn ambities wat zal bijstellen als het in de tweede jaarhelft met meer details over zijn strategische plannen komt.

Zowel Rabo als SNS heeft een reduce-advies voor TNT. Het aandeel zakte maandag in het eerste halfuur van de handel op het Damrak 0,7 procent tot 6,56 euro, bij een 0,2 procent hogere AEX.