De effectenbeurs in Tokio is maandag in de min gesloten in navolging van de koersverliezen op Wall Street van afgelopen vrijdag. 

De gespannen situatie in Oekraïne zorgde daarnaast voor een stijging van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd. De dure yen is slecht voor de concurrentiekracht van de Japanse exportbedrijven.

Beleggers deden het ook rustig aan aangezien de Japanse beurs dinsdag dicht blijft vanwege een nationale feestdag. De Nikkei eindigde met een verlies van 1 procent op 14.288,23 punten. Bij de bedrijven zakte automaker Honda 4,5 procent na een tegenvallende winstverwachting voor het lopende boekjaar.

Japan Display ging bijna 16 procent onderuit. De grootste maker van schermen voor smartphones ter wereld verwacht dit jaar minder winst te boeken dan eerder werd gedacht.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,3 procent lager in de middaghandel. De Kospi in Seoul zakte 0,1 procent en in Sydney daalde de All Ordinaries ook 0,1 procent.