Het Duitse farmacieconcern Bayer heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Een hogere verkoop van medicijnen compenseerde ruimschoots de nadelige wisselkoerseffecten die de omzetgroei drukten. 

Dat maakte de onderneming maandag bekend.

De omzet bedroeg 10,6 miljard euro, 2,8 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2013. De nettowinst viel met 1,4 miljard euro 22,7 procent hoger uit dan een jaar eerder. De operationele winst, exclusief eenmalige posten, steeg met 11,6 procent tot 2,7 miljard euro.

Bayer bevestigde de vooruitzichten die het eerder dit jaar gaf. De omzetgroei, gecorrigeerd voor de effecten van valutaschommelingen en veranderingen van het productaanbod, zal dit jaar op ongeveer 5 procent uitkomen. Dat leidt naar verwachting tot een jaaromzet tussen de 41 en 42 miljard euro. Ook de winst valt hoger uit dan in 2013.

Afstoten

Ingewijden meldden maandag aan persbureau Bloomberg dat Bayer zijn onderdeel dat plastic maakt eventueel wil afstoten. De tak heeft een marktwaarde van circa 10 miljard dollar, zo'n 7 miljard euro.

Bayer verkent de mogelijkheden om het onderdeel te verkopen, nadat branchegenoot Evonik enkele maanden geleden interesse had getoond. Met de opbrengsten van een eventuele verkoop zou Bayer zijn farmaceutische activiteiten willen versterken. In de farmaceutische industrie is de afgelopen tijd sprake van een groot aantal toenaderingspogingen en overnames.