De Europese beurzen zijn maandag met kleine winsten gesloten.

Na de forse verliesbeurt van vrijdag werd de stemming vooral gesteund door overnamenieuws en goede kwartaalcijfers uit de farmaciesector. De zorgen over Oekraïne verdwenen daardoor weer even naar de achtergrond.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,2 procent op 393,73 punten. De Midkap steeg ook 0,2 procent, tot 643,88 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er 0,2 tot 0,5 procent bij.

Het belangrijkste nieuws kwam maandag van farmaceutische bedrijven. Zo maakte AstraZeneca in Londen een koerssprong van bijna 15 procent.

De Amerikaanse farmaceut Pfizer bevestigde interesse te hebben in een overname van zijn Britse branchegenoot. Het Duitse farmacieconcern Bayer won in Frankfurt 3,3 procent na sterke resultaten in het eerste kwartaal.

Randstad

In Amsterdam was Randstad met een winst van 0,7 procent een van de koplopers in de AEX. Analisten van Rabobank verhoogden hun advies voor het aandeel van de uitzender, die woensdag met de kwartaalcijfers komt.

TNT Express leverde 0,5 procent in. De pakketvervoerder zag de omzet in het eerste kwartaal dalen, onder meer door de dure euro. De sterke euro blijft volgens TNT ook in de rest van het jaar een risico. Toch verwacht het bedrijf dat bij een verdere economische opleving de resultaten dit jaar verbeteren.

Beleggers waren ook niet tevreden over de resultaten van TenCate. De producent van technisch textiel had in het eerste kwartaal eveneens last van de dure euro. Het aandeel werd bijna 3 procent teruggezet en was daarmee de grootste daler in de MidKap.

In Parijs lag de handel in het aandeel Alstom nog altijd stil vanwege de overnameperikelen rond het Franse industrieconcern. De Franse president François Hollande heeft maandag gesproken met de topman van het Amerikaanse industrieconcern General Electric over diens interesse in delen van Alstom. Vervolgens sprak Hollande ook met de topman van Siemens, dat eveneens belangstelling heeft voor het Franse concern.

Euro

De euro was 1,3845 dollar waard, tegen 1,3840 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 100,50 dollar. Brentolie zakte 1 procent in prijs tot 108,53 dollar per vat.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,2 procent op 393,73 punten. De Midkap steeg ook 0,2 procent, tot 643,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 0,5 procent bij.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven