De topman van het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE), Jeff Immelt, heeft zondag in Parijs een ontmoeting met François Hollande om te praten over het mogelijke overnamebod van GE op de Franse branchegenoot Alstom. 

Dat melden Franse media. Eerder werd al bekend dat Immelt zondag ook zal praten met de Franse premier Manuel Valls en de industrieminister Arnaud Montebourg.

Ook de topman van Alstom zou bij de gesprekken aanwezig zijn. GE wil een deel van Alstom overnemen en zou daar 13 miljard dollar (circa 9,4 miljard euro) voor overhebben.

Volgens ingewijden gaat het om het deel van het Franse concern dat onderdelen voor energie- en kerncentrales en windturbines produceert. Dat zou worden afgesplitst van de divisie die de TGV-hogesnelheidstreinen maakt.

Siemens

Verder werd zondag bekend dat het Duitse Siemens Alstom heeft benaderd om te praten over mogelijkheden voor strategische samenwerking. GE is een belangrijke concurrent van Siemens en een overname van Alstom door de Amerikanen kan worden beschouwd als een aanval op het Duitse bedrijf.

Naar verluidt zal het bestuur van Alstom na de gesprekken tussen Immelt, Hollande, Valls en Montebourg een bijeenkomst houden. Vrijdag kwam het bestuur van Alstom ook bijeen om te praten over de interesse van GE in het bedrijf.

Werkgelegenheid

GE zal waarschijnlijk beloftes moeten doen over het behoud van werkgelegenheid om toestemming te krijgen van de Franse overheid voor een overname van delen van Alstom.

Alstom heeft in Frankrijk circa 18.000 werknemers in dienst, ofwel 20 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Montebourg heeft al laten weten bezorgd te zijn over een mogelijke overname van Alstom.

Noodinjectie

De Franse staat moest in 2004 Alstom met een noodinjectie van de ondergang redden, nadat het bedrijf in grote problemen was gekomen na een reeks technische tegenslagen.

Als Parijs van mening is dat een bedrijf van strategische waarde is voor het land, dan kan de overheid een stokje steken voor een buitenlandse overname. De overname zou al wel de steun hebben van de grootste aandeelhouder van Alstom, het conglomeraat Bouygues, dat circa 29 procent van het bedrijf bezit.