De Britse bank Royal Bank of Scotland heeft een andere manier gevonden om flinke bonussen uit te delen. De top krijgt extra geld dat niet gelinkt is aan de prestaties van de bank.

Dat schrijft The Sunday Times zondag.

Vanaf 1 januari 2015 is het volgens Europese regels verboden voor banken om een bonus van meer dan een jaarsalaris uit te keren. 

De bank kwam daarom met een ander voorstel. RBS zou aandeelhouders toestemming vragen om in sommige gevallen 200 procent van het jaarsalaris uit te keren.

Aangezien de Britse overheid dat voorstel hoogstwaarschijnlijk zou gaan vetoën, heeft de bank die maatregel ingetrokken.

Prestaties

Daarom is RBS van plan om bonussen ter hoogte van het jaarsalaris sowieso uit te keren, zonder naar de financiële prestaties van de bank te kijken. De met staatssteun geholpen bank maakt al jaren verlies.

Voor directeur Ross McEwan betekent de regeling een extraatje van 1 miljoen pond per jaar. Zijn voorganger Stephen Hester zag af van die bonus voor vier van zijn vijf dienstjaren, toen hij onder zware politieke druk kwam.

Een veelgehoord argument in Engeland rond de bonuscultuur is dat het noodzakelijk zou zijn om financieel talent te behouden.