Bouwbedrijf BAM gaat in opdracht van de gemeente Utrecht aan de slag met de bouw van wat de grootste fietsenstalling ter wereld moet worden. 

Het drie verdiepingen tellende bouwwerk bij het Centraal Station gaat plaats bieden aan 12.500 fietsen. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend.

De opdracht die BAM definitief heeft binnengesleept, betreft de eerste fase van het bouwproject, waarin de basis voor de stalling wordt gelegd.

Daarmee is volgens een woordvoerder een bedrag van 8 miljoen euro gemoeid. Het bedrijf gaat er vanuit dat het ook de rest van de opdracht gegund krijgt, mits de samenwerking met de gemeente goed verloopt.

''En daar gaan we wel vanuit'', aldus de zegsman. De totale opdrachtsom bedraagt 48 miljoen euro.

Hoog Catharijne

BAM begint medio dit jaar met de werkzaamheden. Die omvatten ook de realisatie van een nieuw stationsplein aan de kant van winkelcentrum Hoog Catharijne, dat eveneens grondig op de schop gaat.

De fietsenstalling ligt straks onder dat verhoogde plein, dat op de plek komt van het inmiddels gesloopte taxiplatform. De eerste fase zal naar verwachting begin 2016 worden voltooid. Het gehele project moet in 2018 zijn afgerond.