All Nippon Airways (ANA), de grootste luchtvaartmaatschappij van Japan, maakte afgelopen boekjaar meer winst dan verwacht. 

Het bedrijf profiteerde onder meer van een recordaantal van 10 miljoen buitenlandse toeristen dat Japan aandeed. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die ANA vrijdag naar buiten brengt.

De nettowinst over het gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart, bedroeg 18 miljard yen (ruim 127 miljoen euro). In januari voorzag ANA nog een jaarresultaat van 15 miljard yen. De omzet van de luchtvaartmaatschappij kwam uit op ruim 1,60 biljoen yen, terwijl eerder werd gerekend op 1,58 biljoen.

De resultaten van ANA werden ook gestuwd door beter dan verwachte prijzen voor het van de hand doen van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen.

ANA, dat op binnenlandse vluchten veel concurrentie ondervindt van prijsvechters, breidt momenteel uit op internationale vluchten. Vorige maand bestelde de luchtvaartmaatschappij nog voor miljarden euro's aan nieuwe toestellen bij vliegtuigfabrikanten Boeing en Airbus.

In het voorgaande boekjaar behaalde ANA nog een nettowinst van ruim 43 miljard yen. Dat de winst dit jaar, ondanks de huidige meevaller, fors lager uitvalt komt vooral door gestegen brandstofkosten.

De brandstofrekening bij ANA is flink toegenomen vanwege een daling van de yen ten opzichte van de dollar, de munt waarmee vliegtuigbrandstof wordt afgerekend. De omzet was met een totaal van ruim 1,48 miljard yen wel lager in het boekjaar dat eindigde in maart 2013.