Het bestuur van het Franse concern Alstom komt vrijdag bijeen om het bod van het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) te bespreken. 

Dat melden bronnen rond het bedrijf. Na de bijeenkomst zou het bestuur een verklaring kunnen uitbrengen.

Donderdag zeiden ingewijden dat GE een bod van 13 miljard dollar, circa 9,4 miljard euro, op tafel heeft gelegd voor het Franse bedrijf, producent van onder meer hogesnelheidstreinen, windmolens en energiecentrales.

Dat is een kwart meer dan de huidige marktwaarde van Alstom. De handel in de aandelen van het concern werd vrijdag stilgelegd.

Een mogelijk bod zou overigens, eveneens volgens bronnen, er toe kunnen leiden dat Alstom wordt gesplitst. Daarbij zou de productie van hogesnelheidstreinen apart worden gezet.

Goedkeuring

Dit zou een goedkeuring van de overname door de Franse overheid makkelijker kunnen maken. Een Franse bankier zei donderdag dat GE alleen geïnteresseerd zou zijn in de energietak van het concern.

De Franse minister van Industrie, Arnaud Montebourg, heeft volgens de krant Le Monde gezegd bezorgd te zijn over een mogelijke verkoop van Alstom aan de Amerikanen.

Montebourg zou bezig zijn met het onderzoeken van ''andere mogelijkheden''. Donderdag zei de Franse premier Manuel Valls al dat zijn regering nauw let op een mogelijk verlies aan ''banen, technologie en beslissingscentra''.