Het is ook KPN zelf niet duidelijk wat grootaandeelhouder América Móvil van plan is met zijn belang in het telecombedrijf nu het Mexicaanse concern overeenstemming heeft bereikt over een overname van Telekom Austria.

Dat zei topman Eelco Blok vrijdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Blok liet weten de ontwikkelingen rond de Oostenrijkse branchegenoot ''met interesse'' te hebben gevolgd. Hij stelde vast dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim in Oostenrijk een ''andere benadering'' heeft gekozen dan in Nederland. '

Daar zag het vorig jaar een poging om KPN geheel in te lijven stranden op een beschermingswal, die werd opgetuigd om de onafhankelijkheid van 's lands grootste telecomnetwerk te waarborgen.

América Móvil stapte 2 jaar geleden in bij zowel KPN als Telekom Austria om voet aan de grond te krijgen in Europa. Nu het bedrijf van Slim definitief heeft toegeslagen in Oostenrijk, denken veel analisten dat de interesse in KPN weleens zou kunnen vervagen. Het belang is al verkleind van bijna 30 procent tot minder dan een kwart.

Halverwege april verstreek de periode waarin América Móvil volgens de Nederlandse beursregels geen nieuw bod mocht uitbrengen op KPN.

Blok zei dat er sindsdien wel ''constructieve gesprekken'' zijn geweest met de Mexicanen via hun twee vertegenwoordigers in de raad van commissarissen, maar dat het daarbij alleen over de operationele resultaten ging. ''Ik heb geen idee van wat hun intenties zijn'', zei de topman.