KPN heeft de winst in het eerste kwartaal bijna geheel zien verdampen. Het telecomconcern hield onder de streep 3 miljoen euro over, tegen 152 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet, exclusief die van de Duitse tak E-Plus die KPN binnenkort hoopt te verkopen, nam met ruim 8 procent af tot iets minder dan 2 miljard euro. Dat meldde de onderneming vrijdag.

KPN had onverminderd last van de groeiende concurrentie en veranderend belgedrag op met name de markt voor mobiele telefonie. De zakelijke divisie merkt bovendien nog altijd de gevolgen van de economische tegenwind, die ertoe leidt dat veel bedrijven de hand op de knip houden.

Halvering

Het bedrijfsresultaat, aangepast voor sommige eenmalige posten, daalde met ruim een vijfde tot 621 miljoen euro. De winst voor rente en belastingen halveerde tot 179 miljoen euro. KPN handhaafde zijn verwachtingen voor heel 2014, wat wil zeggen dat het nog steeds denkt dat de resultaten tegen het einde van dit jaar zullen stabiliseren.

De investeringen zullen zoals eerder al gemeld dit jaar onder de 1,4 miljard euro blijven. Voor volgend jaar voorziet het bedrijf een beperkte toename, tot maximaal 1,5 miljard euro.

De afgelopen jaren zuchtte KPN onder de druk van hoge investeringen die nodig waren om het netwerk klaar te maken voor de toekomst. Die hebben er wel onder meer toe geleid dat het bedrijf sinds deze maand een landelijk dekkend netwerk heeft voor snel mobiel internet (4G).

Blok

Volgens bestuursvoorzitter Eelco Blok kan KPN nu de vruchten gaan plukken van die inspanningen. Hij wees op het hoge aantal (26.000) nieuwe mobiele klanten dat het bedrijf in het eerste kwartaal mocht verwelkomen. Ook het aantal klanten met interactieve televisie maakte volgens de topman een ''goede groei'' door.

KPN herhaalde dat het vertrouwen houdt dat de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland in juni door de Europese Commissie wordt goedgekeurd. Die transactie moet in totaal 8,6 miljard euro in het laatje brengen, waarvan 5 miljard in broodnodige contanten.

Reacties

De reacties van analisten op cijfers liepen vrijdag uiteen. Gemene deler was dat de onderliggende brutowinst (ebitda) van 621 miljoen euro tegenviel. De omzetdaling van 8 procent tot bijna 2 miljard euro was min of meer in lijn met de verwachtingen.

ING sprak verder evenwel van goede operationele prestaties, behaald in moeilijke economische omstandigheden en een sterk concurrerende markt. ING heeft een koopadvies met een koersdoel van 2,51 euro.

Rabobank daarentegen stelt vast dat de stabilisatie van de resultaten die KPN voor later dit jaar belooft, nog ver te zoeken is. De analisten van de bank waren voorbereid op een zwak eerste kwartaal, maar werden naar eigen zeggen weer in negatieve zin verrast. Hun advies blijft hold bij een koersdoel van 2,60 euro.

Zie ook: KPN heeft meer dan een miljoen 4G-klanten | Ook KPN kent plannen Carlos Slim niet

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil | De overname van KPN: wat ging er vooraf | Beschermingswal is niet voor eeuwig